Als je wilt starten als ZZP'er (zelfstandige ondernemer), zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze gids lees je alles over de stappen die je moet ondernemen om een succesvolle ZZP'er te worden.

1. Neem de tijd om je voor te bereiden

Voordat je aan de slag gaat als ZZP'er, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Bepaal bijvoorbeeld welk type onderneming je wilt starten en welke producten of diensten je gaat aanbieden. Informeer ook goed over de juridische en fiscale aspecten van het ZZP-leven. Het is namelijk belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt doen als ZZP'er.

2. Regel de juiste verzekeringen

Als ZZP'er ben je verantwoordelijk voor je eigen verzekeringen. Het is dus belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten, zodat je goed verzekerd bent in geval van schade of ziekte.

3. Open een zakelijke bankrekening

Als je gaat starten als ZZP'er, is het belangrijk om een aparte zakelijke bankrekening te openen. Zo houd je je privé- en zakelijke financiën gescheiden. Het is ook handig om een creditcard voor je zakelijke uitgaven aan te vragen, zodat je niet met contant geld hoeft te werken.

4. Sluit een boekhoudsoftware af

Als ZZP'er ben je verantwoordelijk voor je eigen boekhouding. Je moet dus zelf je inkomsten en uitgaven bijhouden. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar, waarmee je eenvoudig je boekhouding kunt bijhouden. Kies een programma dat bij je past en sluit een abonnement af.

5. Zorg voor een goede website

Als ZZP'er is het belangrijk om een professionele website te hebben, waar potentiële klanten je kunnen vinden. Zorg ervoor dat je website duidelijk is en eenvoudig te gebruiken. Zet ook je contactgegevens op je website, zodat klanten je kunnen bereiken.

6. Promoot je bedrijf

Als je net bent gestart als ZZP'er, is het belangrijk om je bedrijf te promoten. Zorg ervoor dat je bedrijf zichtbaar is op social media en dat je een goede website hebt. Je kunt ook adverteren om je bedrijf te promoten. Je kan ook gebruik maken van Younited.nl voor een kwalitatieve ZZP community. Hierdoor kan je direct kijken voor wie jij aan de slag kan.

7. Netwerken is belangrijk

Als ZZP'er is het belangrijk om te netwerken. Je kunt bijvoorbeeld naar bedrijfsevenementen gaan en contact leggen met andere ondernemers. Op deze manier kun je nieuwe klanten en zakelijke contacten opdoen.

8. Accepteer betalingen via internet

Als je gaat starten als ZZP'er, is het belangrijk om betalingen via internet te accepteren. Dit maakt het voor je klanten makkelijker om je te betalen en het is ook veiliger. Er zijn verschillende manieren om betalingen via internet te accepteren. Kies een manier die bij je past en sluit een account aan.

9. Wees bereikbaar

Als ZZP'er is het belangrijk om bereikbaar te zijn voor je klanten. Zorg ervoor dat je altijd bereikbaar bent via e-mail en telefoon. Je kunt ook een live chat op je website installeren, zodat klanten je direct kunnen bereiken.

10. Wees professional

Als je gaat starten als ZZP'er, is het belangrijk om professional te zijn. Zorg ervoor dat je altijd je best doet en dat je je klanten tevreden stelt. Je kunt je bedrijf alleen succesvol maken als je hard werkt en je klanten tevreden houdt.